top of page

Ljus

Jag gjuter unika ljus i olika färger och mönster. Så långt det är möjligt använder jag återbrukat material från ljusstumpar. Scrolla ner och se de ljus som finns till försäljning just nu.

20% av priset på allt jag säljer går till HBE - Hopp för barn i Etiopien.

Stjärnkon 

Stjärnkonen ser ut som en 6-uddig stjärna uppifrån och som en taggig kon eller pyramid från sidan. Den passar väldigt bra för att gjuta gröna granar, men de blir förstås fina i andra färger också. Stjärnkonerna är gjutna med en blandning av stearin och paraffin. 

Cylinder

Cylinderformade ljus kallas vanligen blockljus och är den vanligaste formen på ljus som kan stå själva utan ljusstake. Jag gör dessa ljus i två olika köpta formar med spetsad topp och i olika burkar som det varit bakpulver, salt mm i. Därför varierar både bredd och höjd på dessa. Var observant på det när du ska välja. 

Pyramid

Pyramidformade ljus kan stå själva utan ljusstake och har en kvadratisk botten. Jag gör dessa ljus i köpta formar men med olika mönster. Bredd och höjd varierar något beroende på hur mycket jag fyllt formen. När pyramid-ljusen brinner smälter hörnorna långsammare än mitten vilket resulterar i fyra toppar som  ofta böjer sig svagt inåt vartefter

Beställ så här

mejla till svagmenandastark@gmail.com 

eller skicka din beställning via kontaktformulär* 

Skriv:

1. Ljusets artikelnummer (Numret under bilden)

2. Namn och e-postadress

3. Adress om jag ska skicka beställningen. Om du känner mig eller bor nära Tumba går det också bra att hämta den. OBS: Vid skickad beställning tillkommer kostnad för frakt med Postnord.

Jag mejlar en orderbekräftelse till dig med swish- och kontonummer för betalning och meddelar också när jag skickar din beställning. Du betalar efter att du fått paketet.

 

Det går förstås bra att även beställa kort och tändsticksaskar i samma mejl.

* Formuläret öppnas i nytt fönster, vilket kan underlätta om du vill gå tillbaka och se information

Hur jag gör ljusen - material och metoder

Återbruk

Ljusmassa

Så långt det är möjligt gör jag ljusen av återvunnet material. Från privatpersoner och min kyrka får jag ljusstumpar. Jag klipper bort brända vekar, dammar av och smälter ner och silar av innan jag kan gjuta nytt av dem. Man vill inte ha med damm eller sot i de nya ljusen eftersom det påverkar utseendet och kan få ljuset att brinna/smälta oregelbundet.

Vekar

Tillräckligt långa vekar sparar jag och gjuter in i nya ljus. Korta vekar gör jag eldstartare av.

Färg

Många ljus får sina färger av de ljusstumpar jag kombinerar i ljusmassan, men ibland vill jag förändra färgen eller förstärka en nyans och då använder jag små mängder ny ljusfärg

Material

När man gjuter ljus blandar man oftast stearin men något mjukare material för att få en bra konsistens för gjutning och en lagom smältningstakt. Det rekommenderas 50% stearin och 50% paraffin, men jag experimenterar med dessa förhållanden och med alternativ till paraffin. Jag vill välja hållbara produkter så långt det är möjligt och använder mest återanvänt material.

Stearin

Stearin är ogenomskinligt, hårt och sprött och böjer sig bort från lågan. Stearinljus brinner länge. Om det är svanenmärkt så är det framställt av fett från djur som annars skulle slängas, vilket därför är ett hållbart material. Om det inte har svanenmärke kan den ha framställts från palmolja och därmed bidra till skövling av regnskog.

Paraffin

Paraffin är mer genomskinlig och mjukare än stearin och böjer sig in mot lågan. Det är framställt ur fossil olja och jag undviker att köpa det. Däremot använder jag paraffin från ljusstumpar, eftersom det då återbrukas. 

Bivax

Bivax har länge använts till ljus. Det är mycket mjukare än stearin och är klibbigare. Det fastnar lätt i formar mm. Bivax är inte genomskinlig. Det är svårt att göra bra, breda ljus av bara bivax, men det går bra att blanda med stearin. Naturlig är den kraftigt gul, vilket är begränsande, men med lite blå ljusfärg kan man få fint gröna ljus

Andra vaxer

Det kommer mer och mer olika vaxer som kman kan använda vid ljusgjutning. De jag testat är rapsvax och sojavax. Om man köper sojavax är det viktigt att den odlats där det inte orsakat skövling av regnskog. Rapsvaxet jag provat hittills har varit lite för smulig vilket gör ljusen sköra och lättskadade. Jag följer utvecklingen av mer stabila vaxer som är miljövänliga. Jag har också gjort flera ljus med stearin och ostvax. Jag vet inte vilken typ av vax det är men det är ju en restprodukt som annars slängs så jag tar gärna vara på den. Det röda ostvaxet innehåller väldigt mycket färg och ger riktigt julröda, blanka ljus.

Kokosfett

Mitt senaste material är kokosfett. Hos oss bakas det klenätter till varje jul och de friteras i kokosfett. Efter baket finns det fett kvar. Efter en del testande har det visat sig att det går fint att blanda kokosfett med stearin till en bra gjutmassa och det räcker att det är en till tre tiondelar fett för att det ska bli en bra gjutmassa. Det kan dock inte användas ensamt som massa runt bitar tex då den blir för mjuk i rumstemperatur. Kokosfett ger en blank yta

Hur jag gör dem

Mina granar / randiga stjärnkoner

Jag gjuter ofta stjärnkonerna i ett mönster som bildas av att jag häller i lite ljusmassa i taget och vippar formen så att det rinner ut i spetsarna. Resultatet blir ett randigt mönster och varieras genom att variera färgnyanser och att låta massan i formen stelna olika mycket innan jag häller i nästa lager. Hela ljuset har oftast samma blandning av material

Ljus med bitar

Cylinderformade ljus gör jag ofta genom att jag fyller en form med bitar av ren stearin eller av blandad ljusmassa  och sen häller smält massa av bara paraffin/vax/kokosfett eller blandad massa. Om den hällda massan bara består av paraffin får jag ett delvis genomskinligt ljus där man kan se bitarna igenom. Extra effektfullt blir detta med färgad paraffin och vita stearinbitar. Även då man inte kan se bitarna inne i ljuset från början, så blir det ett mönster när ljuslågan grävt sig ner i ljuset och olika mycket ljus går igenom väggarna på olika ställen. Det blir också ett mönster som förändras i gropen i ljuset vartefter det brinner  sig ner genom ljuset. Bitarna och massan runt dem kan ha olika smälttemperatur, vilket också påverkar formen på kanterna mm

bottom of page